Sony brengt ‘The Interview’, een komedie rond een moordaanslag op de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, niet uit.
Dat meldt persbureau AP woensdag.
Eerder die dag werd de feestelijke première van de film afgeblazen. Ook kondigden de drie grootste bioscoopbedrijven van Amerika (Regal Entertainment, AMC Entertainment en Cinemark) aan dat ze de film niet zullen vertonen, schrijft The New York Times.
Angst voor aanslagen
‘The Interview’ zou oorspronkelijk op Kerstdag uitkomen in Amerika. Volgens Regal kon de veiligheid van bioscoopgangers niet worden gegarandeerd. Dinsdag werden in e-mails naar media aanslagen op bioscopen aangekondigd. De ketens stonden op hun beurt onder druk van eigenaren van winkelcentra, die bang waren dat de terreurdreiging roet in het eten van de kerstaankopen zou gooien.
Samen met een vierde keten, die eerder al aankondigde de film te boycotten, hebben de bedrijven 19.200 bioscoopschermen in de VS en Canada. Daarmee is een serieuze roulatie van de baan.
Té veel vrijheid voor makers?
De top van Sony zal zich waarschijnlijk moeten afvragen hoe ver het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Nog nooit was een Hollywoodfilm zó provocerend uit geopolitiek oogpunt: de plot draait om het vermoorden van een echt bestaand, zittend staatshoofd. In de film worden twee Amerikaanse journalisten gerekruteerd door de CIA om Kim Jong-un te vermoorden. Noord-Korea reageerde furieus. Een elite-interneteenheid van het land, Bureau 121, wordt verdacht van de hack bij Sony.
Volgens mensen in de filmindustrie zochten de coregisseurs van de film Evan Goldberg en Seth Rogen, die ook een hoofdrol speelt, bewust de grenzen van de artistieke vrijheid op. Mede omdat Sony bang was dat ze naar een andere studio zouden stappen, zouden ze die ruimte ook hebben gekregen, schrijft The New York Times.
Japanners roken vuur
Ingewijden zeggen dat Kazuo Hirai, topman van Sony, met een jarenlange traditie brak door te interveniëren in de autonomie van dochterbedrijf Sony Pictures Entertainment. In e-mail drong het erop aan om de climax van de film, waarin het hoofd van Kim Jong-un explodeert, wat te temperen.
Japan ligt in het bereik van Noord-Koreaanse raketten, en mogelijk werd de Sony-top onder druk gezet door de Japanse regering om het buurland te ontzien.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl